Pentti Tikkanen kansallisen veteraanipäivän juhlassa Virroilla | Sota on ollut vahvasti läsnä sotaveteraanien lasten lapsuudessa

0
Keijo Kaleva ja Johanna Saarinen laskemassa seppelettä Virtain sankariristille.

Jarkko Ruohola/ J-Pnews
Virrat

Virtain kaupunginvaltuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen Pentti Tikkanen toi Virtain kansallisen veteraanipäivän juhlassa seurakuntatalolla torstaina (27.4.) omakohtaisia näkemyksiään sotaveteraanien lasten lapsuusajasta.

Pentti Tikkanen

-Vaikka me sotaveteraanien lapset emme itse olleet rintamalla tai kokeneet konkreettisesti sotaa, se oli vahvasti läsnä meidän lapsuudessamme. Rintamalta palanneet miehet olivat enemmän tai vähemmän traumatisoituneet sodan kauhuista ja se heijastui heidän käytöksessään vielä monia vuosia sodan jälkeen.

-Edustan ”reppuselässä” tehtyjä sotalapsia ja alkua ns. suurille ikäluokille. Synnyin samana päivänä, kun sota loppui. Virallinen aselepo astui voimaan 4.9.1944, mutta Neuvostoliitto lopetti sodan vasta 5.9. Oli kuulemma ollut tiedonvälitysongelmia. Ensi vuonna tulee kuluneeksi 80 vuotta sodan päättymisestä, kertoi Pentti Tikkanen.

Pentti Tikkanen ei muistele lapsuusaikaa pahalla, vaikka tiukkaa oli. -Syksyllä sai uudet housut, jotka olivat jo viikon päästä puhki, mutta siitä selvittiin paikkaamalla. Keväällä housut pysyivät pystyssä jo itsekseen, koska oli niin paikkoja. Kesä ei olut ongelma, koska silloin käytettiin polvihousuja. Sen sijaan polvet olivat kovilla, naarmuja ja rupia täynnä.  Onneksi ei tarvinnut kärsiä nälkää.

Ainoa ikävä muisto on, että minä ja useimmat rintamamiesten lapset jouduimme kokemaan, kuinka sodan traumatisoituneet isät näkivät painajaisia sodan kauhuista. He saattoivat melskata ja sotia unissaan vielä monta vuotta sodan päättymisen jälkeen. Kun siihen yöllä heräsi, se tuntui pelottavalta, Pentti Tikkanen kertoi.

Pentti Tikkanen muisteli sodan jälkeistä aikaa veteraanien näkökulmasta. -Sodan jälkeen elettiin yli 40 vuoden ajanjakso, jolloin oli monia asioita, joista ei saanut puhua ääneen, saati arvostella. Eritäin pahalta tuntui ajanjakso 1960-1970 luvuilla, jolloin sotaan määrätyistä sotilaista, rauhan ajan sotaveteraaneista, tehtiin julkisuudessa vasemmiston taholta maanpettureita ”miksi lähditte sotimaan”. Tilanne kärjistyi vuoden 1966 eduskuntavaalien jälkeen, jolloin vasemmisto voitti vaalit. Tilanne muuttui vasta 1980 luvulla, jolloin kunnioitus sotaveteraaneja ja Lottia kohtaan parani oleellisesti. Tapahtui kunnian palautus.

Pentti Tikkanen kiitteli virtolaisten sotaveteraanien jämäkästä ja esimerkillisestä toiminnasta Kiinteistö Oy Virtain Veteraanit osalta. -Kiinteistö on rakennettu 1975 ja siihen kuuluu 15 huoneistoa. Rakennus on peruskorjattu ja hyvässä kunnossa. Siitä huolimatta yhtiö on velaton ja rahaa kassassa yli 100.000 euroa. Se on Virtain asuntopolitiikassa hyvin harvinaista, koska muita Virtain omistamia vuokra-asuntokohteita on tarvinnut tukea runsaskätisesti veronmaksajien pussista. Kaiken kukkuraksi Kiinteistö Oy Virtain Veteraanit maksaa kaupungille vielä 10.000 euroa osinkoa.

Puheensa lopuksi Pentti Tikkanen kehotti tekemään työtä ehyen yhteiskunnan eteen. -Vaaliessamme veteraanien perintöä eteenpäin nuorille ja tuleville sukupolville, meidän on hyvä muistuttaa, että tänä päivänä meistä kukin voi puolustaa kotia ja isänmaata omalta paikaltamme yhteiskunnassa tekemällä kukin resurssiemme mukaan työtä ehyen yhteiskunnan eteen. Kaikkien suomalaisten tulee aina muistaa, että jokainen päivä itsenäisessä Suomessa on arvokas, toivoi puheensa lopuksi Pentti Tikkanen.

Duo Rolf ja Vilma

Kansallisen veteraanipäivän juhlaa vietettiin Virtain seurakuntatalolla. Juhlaan seurakunnan tervehdyksen toi vs. kirkkoherra Jukka Taskinen.

Virtain Naiskuoro

Tilaisuuden musiikillisesta annista vastasivat Virtain Naiskuoro johtajanaan Tiina Vuori ja duo Rolf ja Vilma. Ennen juhlaa laskettiin seppeleet Killinkosken ja Virtain sankarihaudoille. Laskijoina toimivat Keijo Kaleva ja Johanna Saarinen.-jr


 

JÄTÄ KOMMENTTI