Lintubongaus ja luontoharrastus huipussaan!

0
Tornissa oli tungosta bongaajista ja isot, tehokkaat katselulaitteet suunnattu Ponnenjärvelle. Etummaisina: Mervi Konttila, Sarlotta Grönstrand, Esko Rajala ja taustalla oik. Arto Halttunen.

Pentti Hautala/ J-Pnews
Alavus/Töysä

Ponnenjärven lintutorni todisti varman kestävyyden, kun lintubongareita ja luonnon tarkkailijoita kiipesi torniin tungokseen saakka.

Laskin yhtä aikaa, ylimmällä tasanteella olleiden lintubongareiden määräksi 19 henkilöä ja ainakin saman verran odotti vuoroaan alhaalla.

Korona-aikana innostuvat monet naiset uudesta luontoharrastuksesta – lintubongauksesta ja luonnon tarkkailusta. Tämän kehityksen huomasi hyvin nyt Töysän lintutornilla.

Naisten, miesten ja nuorten määrä tornissa oli noin kaksin verroin se, mitä tornin suositus on merkitty rappusten alapäässä. Mutta vaikka suositus ylitettiinkin reilusti, ei vankkarakenteinen hirsi- ja lankkutorni piiruakaan huojahtanut. Jokupa siellä vitsailikin, että se uppoaa vain vähän syvempään. Mutta näinkään ei kuitenkaan tapahtunut.

Suomensälän Luonnonystävät, yhdessä Suomenselän Lintutieteellisen yhdistyksen järjestämässä, lintu- ja luontoillassa oli eri-ikäisiä osanottajia koko Kuusiokuntien alueelta. Kyseessä oli kautta aikojen ensimmäinen tapahtuma Ponnenjärven lintutornissa.

Komeita joutsenten liitoja nähtiin auringon laskiessa.

Useimmilla oli mukana omat kiikarit, kaukoputket ja kamerat. Lintujen tunnistamisen ja välineiden käytön pääopastajina toimivat Suomenselän Lintuharrastajien aktiiviset lintubongarit alavutelainen Mervi Konttila ja ähtäriläinen Arto Halttunen. Heillä oli myöskin omat tehokkaat välineet mukanaan, joilla halukkaat saivat katsella eri lintulajeja.

Lisäksi paikalla oli monta muutakin alan asiantuntijaa, kuten muun muassa kuortanelainen Esko Rajala ja Luonnonystävien puheenjohtaja Reijo Salmi.

Meri- ja maakotkat ovat tuttu näky Suomensälän taivaalla. Merikotka liiteli nytkin hienosti näköpiirissä. Pesikin jo viime kesänä!

Kello 17-19 kestäneen kokoontumisen aikana mikään järvellä ja lähipelloilla yli lentävä lintu, eikä pelloilla liikkuva eläin jäänyt ”bongareilta” huomaamatta ja tunnistamatta.

Parhaassa mahdollisessa, vähätuulisessa, pilvipoutaisessa ja kymmenen asteen lämpimässä illassa olikin liikkeellä paljon nähtävää. Harvinaisempana merikotka, sinisuohaukka ja Ponnenjärvellä jo vuosia pesinyt Suomen suuri haukka, ruskosuohaukka. Tuulihaukkoja, kurkia, joutsenia ja hanhilajeja isoja parvia

Suomen suurin haukka, ruskosuohaukan kuvasin noin 250 metrin etäisyydeltä. Haukka pesii monella Alavuden ja Töysän järvien ruovikoissa.

Kuten myöskin kaulushaikara, jonka ”tööttäämistä” kyllä kuultiin.Tavallisempia ja tuttuja eri lajien pikku- ja vesilintuja nähtiin tietenkin useita kymmeniä eri lajeja. Jos olisi ollut virallinen Tornien taisto tapahtuma, niin yli 60 lintulajia olisi havainnossa ylittynyt.

 

 

 

Kuvat: Pentti Hautala


 

JÄTÄ KOMMENTTI