Käyttöön, tarpeeseen ja keräilyyn | Kirppiksiltä arvokkaitakin aarteita !

2
Tuurin Onnenkirppis on saanut laajan suosion viime vuosina, siisteydellään ja hyvällä palvelullaan sekä monipuolisella valikoimallaan.

Pentti Hautala/ J-Pnews
ALAVUS/ TÖYSÄ

Jokaisella paikkakunnalla toimii nykyään todellisia kierrätyksen ja löytämisen aarreaittoja: KIPPIKSIÄ, KIPPUTOREJA, ÄijäToreja, Vanhan ja uuden tavaran toreja jne. Vanha sanonta; ”Rakkaalla lapsella on monta nimeä”, pitää paikkansa kirpparienkin kohdalla.

Kansanomaisimmalta nimeltään kirppiksistä on muodostunut todella suosittuja, koko kansan ostosparatiiseja. Halukkaat saavat näissä liikkeissä myytyä vuokaraamillaan osastoilla itselle tarpeettomaksi jääneitä tavaroita ja asusteita. Ja vastaavasti ostajat hankittua haluamiaan asusteita ja tavaroita.

Kirppismyymälöistä sekä myöskin yleistyneistä piha-, kylä- ja kotikirppiksiltä saamme ostaa tarvitsemiamme tuotteita. Uutta, vähän käytettyä, vanhaa ja antiikkiakin. Todelisia harvinaisuuksiakin. Viime aikoina olemme saaneet tiedotusvälineistä lukea, että monet ovat ostaneet kirpputoreilta muutamalla eurolla joitakin arvokkaita esineitä. Esimerkiksi vanhoja maljakkoja, lasilintuja, tauluja sekä kameroita ja paljon muuta.

Television ohjelmassa kerrottiin, että vanhat, kunnossa olevat filmikamerat ovat nousseet valtavaan suosioon. Nuoret ovat innostuneet niillä kuvamaan. Niille saa heidän mielestään luovempia kuvia harrastuksista, luonnosta, maisemista, kavereista ja muusta. Arvottomiksi luulluista, komeroista löytyneet filmikamerat on osoittautuneet satumaiset avokkaiksi. ”Kansankameroistakin” on maksettu jopa satoja euroja. Todella harvinaisista kymmeniä- ja satojatuhansiakin!

Tässä kuva, monen vuosikymmenten aikana toimittajan työssäni- ja luontokuvauksessa käyttämistä kameroista muutama. -Vanhojen filmikameroiden käyttö ja keräily on nyt muotia ja niistä maksetaan korkeita hintoja.

Aikaisemmin sai ostaa kirppiksiltä harvinaisempia esineitä halvallakin. Mutta viime aikoina on somen ja netin torihintojen kautta ihmisten tieto tälläkin alalla lisääntynyt. Myyjät ja myöskin ostajat tietävät yhä paremmin tavaran arvon. Tästä huolimatta voi tehdä edelleenkin hyviä löytöjä myöskin antiikkivaran hankinnassa.

Kirpputorien asiakasmäärät ovat voimakkaasti lisääntyneet. On tiedostettu kierrätyksen tuomat hyödyt omakohtaisesti ja kansataloudellisistakin näkökohdista. Aikaisemmin oli paljon sellaisia ihmisiä, jotka eivät periaatteesta kirppareilla käyneet. Minä itsekkään en kuulunut takavuosina kirppiksen kävijöihin. Sitten uteliaisuuttani ”ilkesin” mennä tällaiseen liikkeeseen Tampereella. Heti löysin halvalla uuden veroisen Jussi-paidan ja kameralaukun. Tämä havahdutti minutkin ja olen ollutkin vuosikaudet innokas mainittujen liikkeiden asiakas. Olen myynyt ja ostanut. Tehnyt arvokkaita löytäjäkin.

Kirppiksiltä saa ostaa historiallisen harvinaistakin ja ainutlaatuista. -Tässä yksi sellaisista: Keskisen kyläkaupan alkuun laittajan Toivo Keskisen, vaatimaton nuoruuden koti.

Näistä löydöistä yhtenä mainitsen Suomen suurimman kyläkaupan Tuurin alulle laittajan Toivo Keskisen synnyin kotia esittävän maalauksen. Se on minulta myöskin ostettavissa sopuhintaan. Johtuen siitä että, tauluja on kertynyt seinilleni liiankin paljon. Keskisen lapsuuskodin on maalannut Jussi Palomäki. Taulun takana olevasta kirjoituksesta ilmenee, että Jussi ja Aili Palomäki ovat Rauha ja Aarno Sunin kanssa lahjoittaneet taulun entiselle naapurilleen Toivo Keskiselle vuosikymmeniä sitten.

Kuvat: Pentti Hautala


 

vanhat kuorma-autot tukim

2 KOMMENTTIA

 1. Pentti Hautala, toimittaja.— Ensimmäisen , laajan lehtijutun Toivo Keskisestä, Vaasa-lehteen 1960-luvulla tehnyt.

  KIITOKSIA !—-Kiinnostuksesta tähän kirpparijuttuun. Varsinkin Toivo Keskisen nuoruuden kotia esittävän taulun tuleva kohtalo on monissa herättänyt ansaittua huomiota yhteydenotoissa.
  Mm.. Töysä- seuran hallituksen jäsen Pentti Hepojoki kirjoitti Alavuden kansanradiossa, että historiallinen taulu sopisi ensisijaisesti ja ehdottomasti Vesa Keskiselle.
  Monet muutkin ovat mielipiteenään esittäneet samaa kuin kaimani !
  Pentti Hautala

 2. Ai kun on hienoa lukea jp:sta Hautalan kirjoittamia juttuja erilaisista aiheista…kanalinnuista, kunnallisasioista, luontoon ja raatoihin……
  Toivon kotimökistä maalattu taulu alkoi kiinnostamaan. Tarjoan ainutlaatuisesta ja historiallisesta maalauksesta 200 euroa. — Mutta ei taida riittää, kun Vesa kyläkauppias tahi Alavuden Kaupunki tiedostaa tällaisen taulun olemassaolon?

  Sen aika näyttää….Johannes, Oulu

JÄTÄ KOMMENTTI