METSOT KAIPAAVAT KAVEREITA!

0
Viimeaikojen auringonpaiste on lämmittänyt jo sulia pälviä rantametsään, jossa on metson mieluisa paikka pörhistellä alkuvirityksiä.

Pentti Hautala/ J-Pnews
Alavus/Töysä

Linnuilla ja muillakin luonnon eläimillä on kevät myöskin rakkauden kulta-aikaa. Mutta monilla lajeilla on kuherteluun kumppanin löytyminen lujassa.

Näin tapahtuu nykyään monesti, ainakin metsoilla. Potevathan mainitut metsiemme ylväimmät kuningaslinnut niin kiihkeää koppelon kaipuuta, että pyrkivät luonnossa liikkuvan ihmisen kanssakin. Myöskin moottorikelkalla ja autokin kelpaa yksinäisyydestä ärtyneelle linnulla.

Toisille paikkakunnilla on painvastoin. Metsoillakin on valinnan vaikeuksia, kun koppeloita ja muita metsojakin, joiden kanssa on kiinnostavaa kisailla. Metsäkanalintujen lukumäärä vaihtelee runsaasti. On alueita jokaiselle lajikaverille, muttei jaksa, eikä ehdi kaikkea kukkoilemaan kunnolla.

Tässä tilanteessa tuli kuvaajalle ja kiire suksia tuimasta kukosta kauemmaksi.

Koppelokaverien puutteessa on tämän kevättalven hienoilla ja kestävillä hangilla hiihdellessä on kotkottavia, ja kohti ryntääviä metsokukkoja moni tavannut. Ja niin ovat komeat linnut olleet majesteetillisen ylväitä ja uskaliaita, että pakoon on ollut turvallisinta sauvoa.

Kauempaa on saanut hetken aikaa ihmetellä metson metelöintiä, kunnes metsiemme komistus oli taas kopistelemassa lähietäisyydellä. Halu siipeilyyn ihmisen kanssakin on kova.

Metson uhittelu ja ärtymien johtuu asiantuntijoiden mukaan siitä, että lempeä kaipaava kukko ei ole löytänyt itselleen koppeloa. Se ei ole löytänyt myöskään muita kukkoja, joihin voisi purkaa aggressioitaan. Metson voimakkaista siiveniskuista ja nokalla tokaisuista on koitunut joillekin myöskin kipua.

Esimerkiksi Töysän Akkojärven eteläpään tienoilla on komea metso kaveerannut jäällä ja rantamailla liikkuneiden kanssa aktiiviesti. Jokaisen hartaana toiveena onkin, että oma koppelokaveri löytyisi lähiaikoina.

Kuvat: Pentti Hautala


 

JÄTÄ KOMMENTTI