Toukosiunaus – tapahtuma järjestettiin 12. kerran Virroilla – Paikkana Mäyrän-tila Torppakylässä

0
Vs. kirkkoherra Jukka Taskinen siunaamassa Erkki Kalliolinnan käsissä pitämän kylvövakan siemenet.

Eläkeliiton Virtain yhdistys järjesti maanantaina (10.5.) yhteistyössä Virtain seurakunnan kanssa 12. kerran toukosiunaus-tapahtuman.

Tilaisuus pidettiin tällä kertaa Tuula ja Erkki Kalliolinnan Mäyrä-nimisellä maatilalla Torppakylässä. Isäntäväen tervehdyksen esittänyt Erkki Kalliolinna kertoi paikalle saapuneelle yleisölle, että Mäyrän tila on itsenäistynyt vuonna 1915 kaupalla Hietalan toisen torpan kanssa. Tällä suvulla oli Puttoskylässä se vanha Kalliolinnan tila.

Mäyrän-tilan isäntä ja emäntä, Erkki ja Tuula Kalliolinna.

Vaihtokaupan ja pikkuisen rahaa väliin, niin tila muuttui tänne Torppakylään. Minulla ensimmäinen muisto tästä tilasta on, joka pystytään myös havainnollistamaan, on se, että Mäntysen Toivo veisti meille rantasaunaa ja siellä on merkintä kattotuolissa 23.5.1947. Silloin olin itse kolmevuotias ja sen muistan, että velipojan kanssa istuttiin pölkyllä ja katseltiin Toivon työntouhua, muisteli Erkki Kalliolinna, joka on isännöinyt tilaa 50 vuotta. Eläkeliiton Virtain yhdistyksestä Reijo Herranen muisteli, että tämän kertainen tapahtuman on järjestyksessään 12.-Toukosiunausta voi kutsua myös seurakuntaelämässä käytettävästä kylvönsiunaus.

Toukosiunaus-tapahtumaan osallistui ilahduttavasti väkeä.

Meillä on ollut tavoitteena, että kyseinen tapahtuma hajautettaisiin pitkin pitäjää. Tässä olemme melkoisen hyvin onnistuneetkin. Meillä ei taida olla yhtäkään isompaa kyläkuntaa, jossa ei tapahtumaa ole järjestetty.

Virtain seurakunnan vs. kirkkoherra Jukka Taskinen korosti puheensa alussa Jumalan sanan lupausta lukien ensimmäisen Mooseksen kirjan kahdeksannen luvun. – ”Niin kauan kuin maa pysyy, ei lakkaa kylvö eikä korjuu, ei vilu eikä helle, ei kesä  eikä talvi, ei päivä eikä yö.” Tähän Jumalan sanan lupaukseen luottaen ja turvaten olemme nyt koolla siunaamassa tämän kevään kylvötyön.

Jukka Taskinen muistutti, että tapahtumalla kunnioitetaan menneiden sukupolvien työtä.

– Teillä kullakin on rakkaita ja läheisiä ihmisiä, jotka elävät muistoissa. Muistatte, kuinka he ovat kylvötöihin valmistautuneet. Kuinka he ovat laittaneet kädet ristiin ja rukoilleet. Näin on virtolaisissa maalaistaloissa sukupolvelta toiseen toimittu ja se on ollut valtava voimanlähde. Se on ollut totista totta, kuinka kylvötyö onnistuu ja minkälainen sato aikanaan saadaan. Toisina syksyinä on saatu olla kiitosmielin, katovuosina on mietitty, miten tulevasta talvesta selvitään. Siksi tämä rukoushetki menee meidän ydinasioihin. Miten Jumalan huolenpito meidän elämässämme toteutuu. Siitä siinä on kyse, korosti vs. kirkkoherra Jukka Taskinen.

Toukosiunaustapahtumaan kuului myös virrenveisuuta, Tuula Kallionlinnan lukema psalmiteksti ja Eine Herranen esitti Heikki Asunnan kirjoittaman runon: Kylvörukous. Tilaisuuden päätteeksi kahviteltiin Kalliolinnan pihamaalla. -jr

Kuvat: Jarkko Ruohola


 

JÄTÄ KOMMENTTI