Yhdessä yössä valmiiksi…TAITAVAA TAITEILUA TIHUTYÖNÄ

0
Tuuri Resortsiin johtavan yksityistien varteen varastoidun Riihon Terhon tuulivoimalatornin kylkeen ovat tihutyötaiteilijat urakoineen yhden yön aikana komean taideteoksen. Kuva: Pentti Hautala

Pentti Hautala / J-Pnews
ALAVUS / TÖYSÄ

Kun liikkuu luonnossa, näkee paljon kiinnostavaa. Tällaisia ovat yleisimpiä lintujen ja muiden eläimien kohtaaminen. Myöskin monet maaston ja kallioiden muodot herättävät ihailua.

Joskus kohtaa luonnossa myöskin todellisia ihmisten tekemiä harvinaisuuksia ja yllättäviä taideteoksiakin. Nykyään ovat yleistyneet graffitimaalaukset monilla julkisilla seinillä ja muilla pinnoilla. Enimmäkseen graffitit taiteillaan spraymaalilla tai tussilla, luvatta ja tihutöinä öiseen aikaan.

Tällainen valtavan kokoinen ja värikäs graffiti yllätti minut Töysän Riihonkalliolla, yksityistien ja metsän reunassa. Monivärinen ja jättikoikoinen maalaus komeilee maassa mötköttävän tuulivoimalan tornin kyljessä.

Monialayrittäjä Terho Riiho osti taannoin monta tuulivoimalaa Euroopasta. Yhden hän pystytti piha-alueelleen. Muutaman myi muille. Yksi voimalaitos on torneineen ja siipineen ollut odottamassa pystytystä Resorts-tien reunalevityksellä.

Ensimmäiseksi ajattelin: ”Onpa Riihon Terho maalauttanut komean taideteoksen Saksasta hankkimansa tuulivoimatornin kylkeen”. – Näin mietin siksi, kun arvelin ettei kukaan tihutyötaitelija laita monen satasten arvoisia maaleja omalla kustannuksellaan tornin kylkeen.

Uteliaisuus taideteoksen alkuperästä aktivoi minua ottamaan yhteyttä Terhoon, joka kertoi olevansa itsekin kovasti yllättynyt maalauksen ilmestymisestä tuulivoimatornin pinnalle.

– Ei minulta kukaan ole lupaa kysynyt, enkä olisi sitä antanutkaan. Yhtenä yönä se oli ilmestynyt siihen. Ja kyllä täytyy ihmetellä, että jollakin on varaa laittaa monen sadan euron maaleja luvattomaan ja rikolliseen toimintaan?

– Minä arvelen maalareita olleen useampia. Näin ajattelen siksi, kun hämärä ja pimeyskin häiritsee tarkkuutta vaativaa työtä. Ei noin isoa urakkaa kukaan yksin yhdessä yössä tee, arvioi Terho Riiho.

– Minua mietityttää myöskin se, että mitä torniin tehdyllä jättitunnuksella tarkoitetaan ja halutaan viestittää?

– Eikä mitään ”tumpeloita” tämän taiteen tekijät ole olleet. Työ on vaatinut hyvää osaamista ja ammattitaitoa, arvioi Terho Riiho.

Graffitimaalauksia on viime aikoina ilmestynyt paikkakunnalle luvatta myöskin moniin muihin julkisiin seiniin.


 

Korona-kartta 700x

JÄTÄ KOMMENTTI