Ähtärin Keskustan valtuustoryhmä esittää

0

Valtuustoaloite 19.6.2023: Lasten koulukyyditysten petoeläinohjeistuksen päivittäminen Ähtärin kaupungin strategian mukaiseksi

Lasten turvallinen liikkuminen kodin ja koulun välillä on ensiarvoista. Koulumatkaan vaikuttaa paitsi reitin pituus ja liikennejärjestelyt, myöskin suurpetojen liikehdintä koulumatkan alueella.

Suurpedot voivat aiheuttaa vaaraa ihmisille. Lasten pelot ja vanhempien huoli on vakavasti otettavia tekijöitä, joista voidaan huolehtia asianmukaisilla koulukyydeillä. Sosiaali- ja terveydenhuollon kustannusten nousun taittamiseksi muun muassa mielenterveyspalvelujen osalta painotetaan ennaltaehkäisyn merkitystä. Ennaltaehkäisevällä mielenterveystyöllä tarkoitetaan kaikkea sellaista toimintaa, mikä vahvistaa mielenterveyttä ja vähentää sitä vahingoittavia tekijöitä.

Ähtärin kaupungin vuoteen 2025 voimaan olevassa strategiassa korostetaan asukkaiden hyvinvointia ja osallisuutta. Turvallisen ja viihtyisän elinympäristön osalta strategiassa on erikseen mainittu ”Turvallisen koulutien turvaaminen”.

Tällä hetkellä koulukyytien villieläinvaaraan perustuvat poikkeuslupapäätökset tehdään ahdastulkinteisesti tavalla, jotka eivät vastaa tosiasiallisiin pelkoihin, huoliin ja vaaraan. Käytännössä kirjauksilla toimitaan kaupungin oman strategian vastaisesti. Lapsiperheystävällisyyttä ja lapsiperheitä paikkakunnalle muuttamaan tavoittelevalle kaupungille tämä ei ole imagoetu.

Keskustan valtuustoryhmä esittää:

Ähtärin kaupungin koulukyytejä koskeva petoeläinohjeistus päivitetään strategiassa päätettyä linjausta vastaavaksi. Turvallisen koulutien turvaaminen on prioriteetti jokaisen ähtäriläisen lapsen kohdalla asuinpaikasta riippumatta. Ohjeistuksesta tehdään mahdollistava poissulkevuuden sijaan. Ohjeistuksessa otetaan huomioon perheiden erilaiset tilanteet ja siitä poistetaan tarkkarajaiset yksityiskohdat ja reunaehdot, joihin vedoten koulukyytihakemukset voidaan hylätä. Ohjeistuksen tulee painottaa suurpetojen läheisyyttä lapsen koulumatkan varrella, ottamatta kantaa eläimen sukupuoleen tai siihen onko eläin käynyt juuri poikkeuslupahetkellä häiriönomaisesti pihassa tai tappanut kotieläimen. Havaintojen todentamiseksi hyväksytään paikallisen metsästysseuran ja / tai riistanhoitoyhdistyksen lausunto.


 

JÄTÄ KOMMENTTI