EPSHP | Koronatartuntojen määrä jyrkässä nousussa – Etelä-Pohjanmaalla 129 uutta tartuntaa!

0
Seinäjoen keskussairaalan pääsisäänkäynti (Kuva: Santeri Viinamäki/J-Pnews)

Ilmaantuvuusluvut ennätyskorkealla, Jouluna 129 uutta tartuntaa – Nyrkki esittää aluehallintovirastolle rajoitusten tiukentamista

27.12.2021 kokoontunut Nyrkki totesi Etelä-Pohjanmaan jatkavan yksiselitteisesti koronapandemian leviämisalueena. Tartuntojen määrä on jyrkässä nousussa.

Nyrkki esittää aluehallintovirastolle tiukempia rajoituksia sellaisten tilojen käyttöön, jotka luokitellaan suuren tartuntariskin tiloiksi. Tällaisia ovat muun muassa sekä yksityiset että julkiset urheiluun käytettävät tilat, uimahallit, kylpyläaltaat, tanssipaikat sekä sisäleikkipaikat.

Omikron-variantin ennennäkemättömän leviämisvauhdin vuoksi Nyrkki suosittelee kaiken aikuisten ryhmäharrastustoiminnan tauottamista 11.1.2022 saakka. Lasten ja nuorten harrastustoiminta voi jatkua terveysturvallisia käytäntöjä, kuten turvavälejä ja käsihygieniaa noudattaen

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueella todettiin menneellä viikolla 258 uutta koronavirustartuntaa. Edellisellä viikolla tartuntoja todettiin 184. Jouluaaton, joulupäivän sekä tapaninpäivän aikana tartuntoja todettiin yhteensä 129. Tartuntojen kokonaismäärä on nyt 3525.

Ilmaantuvuusluvut ovat korkeammalla kuin koskaan ennen pandemia-aikana: 14 vuorokauden ilmaantuvuus on 228,5 / 100 000 asukasta, 7 vuorokauden ilmaantuvuus 133,7 / 100 000 asukasta.

Viime viikon tartunnoista edelleen suurin osa (50 %) oli perhepiirin tartuntoja. Lisäksi tartuntoja on edelleen kouluperäisistä tartuntaketjuista sekä kavereilta, sukulaisilta tai tuttavilta. Jonkin verran tartuntoja on tullut myös kotimaan matkailun myötä muualta Suomesta. Epäselväksi jääneiden tartunnanlähteiden osuus on noussut ollen nyt 17 %.

Positiivisten koronatestien osuus on viime päivinä noussut 11–12 %:iin.

Tartunnan saaneista 51 % on ollut karanteenissa tartunnan tullessa ilmi.

Erikoissairaanhoidossa on tällä hetkellä viisi koronapotilasta. Terveyskeskuksen vuodeosastolla on neljä koronapotilasta.

Koko Etelä-Pohjanmaan rokotuskattavuus yli 12-vuotiaiden osalta: 85,3 % on saanut 1. rokotuksen ja 81,2 % myös 2. rokotuksen. 3. rokotusannoksen on saanut 22,2 % alueen yli 12-vuotiaista.
Koko Suomessa yli 12-vuotiaista 87,8 % on saanut 1. rokotuksen ja 83,6 % myös 2. rokotuksen. 3. rokotusannoksen on saanut 19,7 % yli 12-vuotiaista.

Viime viikolla otettiin yhteensä 4360 covid-19-näytettä, viive näytteenotosta tuloksen valmistumiseen on keskimäärin 18,7 tuntia.

Aluehallintoviraston määräykset:

Aluehallintovirasto kieltää tartuntatautilain 58 §:n 1 momentin nojalla Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin kuntien alueella kaikki sisätiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset, joihin osallistuu yli 20 henkilöä.
Määräys on voimassa ajalla 26.12.2021–23.1.2022.

Nyrkin suositukset pandemia-aikana

Yksityistilaisuudet
Yksityistilaisuuksia tulee järjestää mahdollisimman pienimuotoisesti. Yksityistilaisuuksissa tulee huolehtia hyvästä käsihygieniasta sekä mahdollisuuksien mukaan kasvomaskien käytöstä ja turvaetäisyyksistä. Yksityistilaisuuksiin tulee osallistua vain oireettomana. Juhlien järjestämisessä ja niihin osallistumisessa tulee käyttää harkintaa.

Mikäli kokoonnutaan sisätiloihin, tilaisuus tulee järjestää riittävän suuressa tilassa, jotta turvavälejä voidaan noudattaa. Vieraiden saapumista on hyvä porrastaa. Vieraiden saapumis- ja lähtöajoista on hyvä pitää vieraskirjaa, jotta mahdollisessa altistumistilanteessa altistuneet pystytään jäljittämään.

Harrastus- ja kilpailutoiminnassa noudatettavat ohjeet

Tämänhetkisen epidemiologisen tilanteen valossa kaikkea aikuisten ryhmäliikuntaa, ottelu- ja kilpailutoimintaa sekä muuta ryhmäharrastustoimintaa suositellaan tauotettavaksi 11.1.2022 saakka.
Lasten ja nuorten harrastustoiminta voi jatkua terveysturvallisia käytäntöjä, kuten turvavälejä ja käsihygieniaa noudattaen. On äärimmäisen tärkeää, että harrastustoimintaan osallistutaan vain täysin oireettomana. Mahdollisesti paikalla olevat vanhemmat tai saattajat noudattavat turvaohjeita.

Etätyösuositus
Etätyösuositus on voimassa alueella 31.1.2022 saakka.
Työnantajia suositellaan hyödyntämään työpaikoilla ns. hybridimallia, eli sitä että osa työstä tehtäisiin mahdollisuuksien mukaan etänä vuorotellen ja porrastaen. Työnantaja vastaa työpaikalla koronaturvallisuuden toteutumisesta ja työpaikoille suositellaan taukojen porrastusta ja suojaetäisyyksien pitämistä.

Vierailut ja sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköissä
Vierailuja voidaan toteuttaa turvallisesti, kun vierailija ja potilas/asiakas käyttävät kirurgista suu-nenäsuojaa, huolehtivat käsidesinfektiosta ja pitävät turvaväliä.
Mikäli vierailijalla on vähäisiäkään infektio-oireita, vierailu ei ole sallittu.
Erikoissairaanhoidossa vierailuja rajoitetaan siten, että vierailut on sallittu ainoastaan erityistilanteissa, kuten vakavasti sairaiden tai saattohoitoa saavien potilaiden luona.

Maskisuositus
Alueen epidemiologisen tilanteen vuoksi suositellaan laajaa maskin käyttöä sekä rokottamattomille että rokotetuille 12 vuotta täyttäneille seuraavissa tilanteissa:
Aina joukkoliikenteessä, mukaan lukien koulukyydit.
Aina julkisissa sisätilaisuuksissa ja yleisötilaisuuksissa, mukaan lukien koulut ja oppilaitokset.
Työyhteisöissä sisätiloissa, jos samassa tilassa työskentelee tai oleskelee useampia henkilöitä. Työnantaja päättää työpaikoilla sovellettavista käytännöistä.
Aina tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen on vaikeaa, esimerkiksi julkisissa sisätiloissa, kuten kaupoissa, kirjastoissa ja teattereissa sekä julkisissa tiloissa järjestettävissä yleisötapahtumissa, kun paikalla on runsaasti ihmisiä.
Koronavirustestiin hakeutuvat henkilöt matkalla näytteenottoon ja ennen testituloksen valmistumista, jos on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.
Riskialueelta Suomeen saapuvat matkustajat heidän siirtyessään maahantulopisteeltä karanteeniin tai jos heillä on karanteenin aikana välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.
Sosiaali- ja terveydenhuollossa on toistaiseksi voimassa yleinen maskisuositus kaikissa tiloissa sekä vierailtaesssa että työskennellessä

 


 

vanhat kuorma-autot tukim

JÄTÄ KOMMENTTI