EPSHP | Sairaanhoitopiiri varautuu hoitajalakon laajenemiseen

0
Sairaalanmäki aluetta

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri on aloittanut toimenpiteet, joilla varaudutaan hoitajalakon mahdolliseen laajenemiseen.

Mikäli valtakunnallisesti ei päästä sovintoon, hoitajalakko laajenee keskiviikkona 20.4. klo 06.00 alkaen koskemaan myös Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin palveluksessa olevia Tehyn ja Superin jäseniä. Mahdollinen lakko koskee erikoissairaanhoitoa.

Sairaanhoitopiiri on jo käynnistänyt paikalliset neuvottelut mahdollisesti lakon alkaessa käynnistettävästä suojelutyöstä. Suojelutyöneuvotteluissa pyritään varmistamaan työnantajan lääketieteellisesti määrittelemät potilaan terveyttä ja henkeä turvaavat tai pysyvältä vammautumiselta suojaavat välttämättömät toiminnot myös mahdollisen lakon aikana. Tällaisia toimintoja ovat esimerkiksi tehohoito, päivystys, kiireelliset leikkaukset, synnytykset, syöpähoidot ja dialyysi.

Neuvotteluihin osallistuvat työnantajan edustajana sairaanhoitopiirin johto sekä työntekijöiden edustajana ammattiliittojen nimeämät neuvottelijat.

Kun lakko laajenee koskemaan myös Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiriä, Seinäjoen keskussairaala keskittyy ainoastaan kiireellisten ja päivystyksellisten potilaiden hoitamiseen.

Kiireettömät ajanvaraukset perutaan. Vastaanottoaikoja ryhdytään perumaan tällä tietoa loppuviikosta lähtien. Sairaanhoitopiiri tiedottaa asiasta niitä potilaita, joita peruutus koskee. Mikäli lakko alkaa, sillä on vaikutuksia myös laboratorion ja röntgenin toimintaan niillä paikkakunnilla, joilla laboratorio- ja röntgenpalvelut ovat sairaanhoitopiirin toimintaa. Tällaisia alueita ovat: Seinäjoen kaupunki, Lapuan kaupunki, Kuntayhtymä Kaksineuvoisen alue sekä  ärvi-Pohjanmaan perusturvan alue.

Kirsi Juvila

– Tilanne on potilaiden hoidon kannalta hyvin haastava ja tuhansia ajanvarauksia joudutaan perumaan. Emme voi odottaa peruutusten kanssa aivan mahdollisen lakon alkuun, vaan meidän on jo nyt varauduttava ja lähdettävä valitettavasti ajamaan alas sairaalan kiireetöntä toimintaa, johtajaylilääkäri Kirsi Juvila havainnollistaa.

 

Kaija-Riitta Suonsyrjä

– Tieto peruuntuvasta ajasta tiedotetaan asiakkaille joko henkilökohtaisella puhelinsoitolla, tai mikäli potilaalla on käytössä tekstiviestimuistutus, tekstiviestitse. Edelleen korostamme, että mikäli yhteydenottoa ei tule, niin varattu aika on voimassa, hallintoylihoitaja Kaija-Riitta Suonsyrjä toteaa.

Tällä hetkellä onkin erittäin tärkeää, että ne potilaat, joilla on ajanvaraus Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin palveluihin lähiviikkoina, seuraavat puhelintaan ja vastaavat myös tuntemattomasta numerosta tuleviin puheluihin. Sairaanhoitopiiri vetoaa alueen asukkaisiin, että potilaat malttaisivat odottaa mahdollista yhteydenottoa rauhassa. Mahdollisen lakon vaikutuksista sairaanhoitopiirin toimintaan tiedotetaan sairaanhoitopiirin verkkosivustolla. Lisäksi sairaanhoitopiiri avaa lakonaikaiseen toimintaan keskittyvän neuvontanumeron. Neuvontanumeron toiminnasta tiedotamme tarkemmin ensi viikolla.


 

JÄTÄ KOMMENTTI