KAUPUNGINTALO MURSKATAAN, MUISTOIKSI JÄÄ MONIA MIELIPITEITÄ

0
Nykyisen Alavuden, entisen Töysän kunnan, vaakunan alta paljastui heti purkutyön alkuvaiheessa kaupungin perinteinen vaakuna. Monien viikkojen aikana onkin paraatipaikalla ihailtavana oleva karhu aiheuttanut runsaasti mielipiteitä. (Kuva: Pentti Hautala)

Alavudella
KAUPUNGINTALO MURSKATAAN, MUISTOIKSI JÄÄ MONIA MIELIPITEITÄ

Pentti Hautala/J-Pnews
ALAVUS / TÖYSÄ

Monenlaisia mukinoita ja mielipiteitä on lausuttu viimeisen kuukauden aikana Alavuden kaupungintalon kohtalosta, kun lapualaisen Luomalan Kaivuun toimesta on purettu komeaa kaupungintaloa. Hajottamista ”taivastellessa” on koronasta murehtiminenkin jäänyt ainakin hieman taka-alalle.

Eivätkä sanailut ole jääneet toki purkutyömaan näköyhteyksien alueella kuultaviksi. Niitä on esitetty runsaasti myöskin sosiaalisissa medioissa ja paikallisen kansanradio kannanotoissa. Myöskin kaupungin päättäjät olemme saaneet oman osamme mielipiteistä puhelimen ja sähköpostin välityksellä.

Keskustelu nousi vilkkaaksi heti purkutyön alkupäivinä. Silloin, kun poistettiin Alavuden ja Töysän kuntaliitoksesta alkaen kaupungintalon päädyssä ollut Töysän ristirauniota esittävä vaakuna.

T-rauniovaakuunan alta paljastui komea kaakeloitu, entinen kaupungin hyljätty karhuvaakuna. Karhu onkin ollut jo monien viime viikkojen ajan kansan ihasteltavana.
Karhuvaakuna on nostanut pintaan monien alavutelaisten mielissä kyteneet mieliharmit siitä: ”Miksi Alavuden päättäjät hylkäsivät oman perinteisen vaakunan ja suostuivat vaihtamaan sen Töysän ”ristiraunioon”?

Mielipiteissä on runsaasti muistutettu, että nyt päivänvaloon ”herätetty” karhuvaakuna pitäisi ottaa elementtinä kokonaisuudessaan tarkasti talteen. Samalla on esitetty otsolle monia käyttötarkoituksia. Useat elättelee toiveita siitäkin, että karhu nähtäisiin vielä tulevaisuudessa Alavuden virallisena vaakunana. Sellaisia aloitteittakin on jo herätelty näin kuntavaalien kynnyksellä.

Esimerkiksi valtuuston 1-varapuheenjohtaja Yrjö Paukkunen ideoi paikallisen ”kansanradion” palstoilla, että mainittu vaakuna sopisi hyvin Keskisen Vesan ostaman Alavuden hotellin ulkoseinään.

Purkurakennuksessa on vankat ja uudenveroiset pilarit sekä muita kantavia rakenteita betonista. Tällä viikollakin on moni esittänyt, että purkutyöt olisi lopetettava. Betonit tulisi jättää paikoilleen. Mahdollinen uusi rakennus kannattaisi rakentaa niitä hyväksi käyttäen. Näin säästyisi satojatuhansia euroja.

Kyseistä ratkaisua ehdotti mm. jo valtuuston kokouksessa vuonna 2019, rankennusurakoitsija Toivo Onnela ja eräät muutkin valtuutetut.
Enemmistön päätöksillä ja suunnitelmien mukaan kuitenkin kaikki betoni ja tiilet murskataan tulevaa tarvetta varten. Purkutyöt pitäisi olla tehtynä heinäkuun alkuun mennessä.

Monet alavutelaiset ovat sitä mieltä, että kaupunki säästäisi rutkasti euroja, kun kaupungintalon purkutyöt päätettäisiin tähän vaiheeseen. Säästettäisiin betoniset rakenteet paikallaan ja aloitettaisiin uuden rakentaminen. (Kuva:Pentti Hautala)

Uuden kaupungintalon-monitoimirakennuksen- kaupunkikeskustan suunnittelu on jo aloitettu. Se ei olekaan mikään pieni homma, kun monta näkökohtaa ja toteutuksen mahdollisuutta sekä vaatimusta pitää ottaa huomioon. Kaavoituksessakin olisi nähtävä tulevaisuuteen ja nivottava monta asiaa yhteen. Vaikuttimena on esimerkiksi Sote-keskuksen/sairaalan rakennus suunnitelmien sovittaminen samaan kokonaisuuteen tai erikseen jne..


 

JÄTÄ KOMMENTTI