Veroprosentit Alavuden kaupunginhallituksen käsittelyssä

0
Alavuden keskusta ilmasta käsin

Heikkenevä talous on monen kunnan haaste tulevina vuosina ja tämä näkyy myös Alavudella.

Hyvinvointialueiden rahoitukseen liittyvät siirtymäerät leikkaavat kuntien valtionosuuksia minkä lisäksi kuntataloutta heikentää viime aikojen inflaatiovauhdin kiihtyminen, kunta-alan palkkojen kehitys sekä laina- ja korkomarkkinoiden muutokset.

Kunnallisveroprosenttiin kohdistuu kunnissa juuri nyt huomattava korotuspaine. Alavudella veronkorotuspaine tunnistettiin jo pari vuotta sitten vuoden 2022 talousarviota laadittaessa, mutta silloin vielä veroa päätettiin jättää korottamatta.

Tiukka taloustilanne vaatii toimenpiteitä

Valtionosuuden merkittävästä leikkaamisesta ja verotulojen vähentymisestä aiheutuu Alavuden kaupungille yhteensä noin 2,5 miljoonan euron tulojen vähennys vuodelle 2024. Tulojen vähentymistä ei voida kompensoida vastaavilla menojen säästöillä tai laskutettavien tulojen lisäyksillä vaan talousarviota vuodelle 2024 ollaan tekemässä alijäämäisenä.

Tavoitteena on kuluvaan vuoteen verrattuna yhden prosenttiyksikön veronkorotus, jolla on tarkoitus pienentää alijäämää. Alavuden kaupunginhallitus esittääkin kokouksessaan 6.11.2023 valtuustolle, että Alavuden kaupungin vuoden 2024 tuloveroprosentti on 9,60. Korotus lisää verotuloja noin 1,6 miljoonaa euroa. Korotuksella ei voida, eikä tavoitella valtionosuuksien ja verotulojen laskun kokonaisvaikutuksen kattamista vaan tilanne vaatii lisäksi kaikin tavoin tarkkaa taloudenpitoa ja säästötoimenpiteitä koko kaupungin tasolla.

Kiinteistöveroprosentit esitetään pidettävän nykyisellä tasolla lukuun ottamatta maapohjan kiinteistöveroprosenttia, josta on lakiesitys eduskunnan käsiteltävänä. Mikäli lakiesitys menee läpi, eriytetään maapohjan kiinteistövero yleisestä kiinteistöverosta ja sen alaraja nostetaan 1,30 %:iin (0,93 %). Toteutuessaan muutos lisää Alavuden kaupungin kiinteistöverotuloja noin 120 000 euroa. Kaikkiaan kiinteistöveroa kertyy vuodessa noin 3,5 miljoonaa euroa.

Vastuuta palveluiden ylläpidosta

Alavuden veroprosentti on korotuksen jälkeenkin vielä maakunnan keskitasoa. Korotus nähdään vastuullisena ratkaisuna tällaisessa kuntatalouden käännekohdassa, jossa samaan aikaan on huolehdittava siitä, että kaupunki pysyy vetovoimaisena paikkana asua ja harrastaa.

Kaupunginjohtaja Liisa Heinämäki

”Lakisääteisten tehtäviemme ohella Alavudella on vuosikymmenten varrella satsattu keskimääräistä enemmän monipuolisiin liikunta- ja harrastusmahdollisuuksiin, ja kaupungilla on myös suuri vastuu yksityisteiden hoidosta koko kaupungin alueella. Harkitulla veronkorotuksella halutaan varmistaa, että Alavuden asukkailla on edelleen hyvät ja toimivat tilat osallistua sekä harrastaa, ja palveluilla turvataan tilojen käyttömahdollisuus”, kaupunginjohtaja Liisa Heinämäki kertoo.

 

 

 

 


 

JÄTÄ KOMMENTTI