Nyt Kuurtanes-hiihtoa 18.-20.2 | Kevään lumilla lykitään laturetkillä

0
Toivottavasti Olympialaisten hyvä hiihtomenestys kannustaa osallistujia kevättalven hiihtotapahtumiin taas oikein vanhaan malliin. - Jonoiksi asti!

Pentti Hautala/ J-Pnews
Kuortane/ Ähtäri

Helmikuun viimeiset pyhäseudut ja maaliskuu on parasta laturetkien, sekä muiden hiihto ja lumitapah-tumien järjestämisen aikaa.

– Alkutahdit annettiin Akkojärvi- hiihdossa jo tammikuussa ja Killikoskella viime viikolla. Jatkoa seuraa Kuurtanes- hiihdossa pe. 18.2.-su. 20.2. Perjantaina- ja lauantaina laturetkeillään omatoimisesti, omin eväin. Sunnuntaina ovat huoltopisteet auki klo.10-16, kunnan, kylätoimikuntien ja Kuortaneen Ladun toimesta.

Kympin kodalla ja majalla nautitaan kunnan makkaroita, kahvia, teetä ja mehua. Omatoimiset mehupisteet on järjestetty Leppälän koululle, Torpalle, Pikkumetsän laavulle, Ypänkalliolle ja Lentilän MTS:n kotaan. Lentilässä on myöskin erityinen talvitapahtuma klo.14-16.

Kuortaneen kunnan ja kylien toimijoiden käynnistämänä on Kuurtanes- hiihtoa sauvottu retkeillen jo vuodesta 1961 alkaen. Heti ensimmäiseen hiihtoon osallistui 110 suksittelijaa. Seuraavana vuotena hiihtäjiä kiersi eri kylien laduilla 556 ja kolmantena lähenneltiin jo tuhannen osanottajan rajaa.

Eniten on ollut hiihtäjiä vuonna 1982, kun laduilla lykki peräti 1643 henkilöä. Viitenä talvena on ylitetty 1500 osanottajan määrä. Yhteensä on hiihtäjiä ollut kuuden vuosikymmen aikana 42 635. 60-vuotis juhlaretkellä vuonna 2021, oli koronan kiusatessa ladulla 185 henkilöä. Mainittakoon vielä, että viitenä talvena on hiihto jouduttu perumaan lumen puuttuessa;1975, 1990, 2014 ja 2020.Vuonna 1967 hiihtopäivänä kuntoiltiin kävellen, kun lunta ei ollut. Osanottajia oli yli 1500.

Hiihto -ja muun lumiretkeilyn lomassa maistuvat kahvit, mehut ja makkarat laavuilla, sekä kota rakennuksien nuotion lämmössä. Lumiukkojen teossakin tullee hiki ja kunto kohoaa!

Nyt tulevien viikkojen aikana hiihdetään, kuntien ja yhdistysten järjestämiä laturetkiä ja muuta lumitoimintaa jokaiselle paikkakunnalla. Sukset suihkivat nautiskellen retkeillen ja kilpaillenkin. Olympialaisten hyvä hiihtomenestys innostaa varmasti myöskin monia ladulle.

Esimerkiksi Ähtärin laduilla sauvotaan Suomenselän Satanen, lauantaina 12.3.Matkailualueelta startataan perinteisellä hiihtotavalla klo. 8 ja vapaalla klo. 9.Maali on myöskin Mesikämmen-hotellin läheisyydessä. Päämatkana on 100 km. Lisäksi on vaihtoehtoina 50-ja 25 km. Lyhyemmälle lenkille on mahdollisuus ilmoittua myöskin 4-hiihtäjän joukkueet.

Suomenselän Satasen lisäksi ei enää olekaan alueellamme muita kansallisia, retkeily/ kilpailullisia laturetkiä. Nyt voimmekin vain muistella ”kuin hepo kesää”, Soini-Ähtäri reppuhiihtoa ja sen yli 300 osallistujaa. Kuin myös enimmillään lähes 1000 kilpa- ja retkihiihtäjää kerännyttä Suomenselän Taivalta.

Osallistujia oli mainituissa hiihtotapahtumissa eri puolilta Suomea


 

JÄTÄ KOMMENTTI