RALLI | Mesikämmenessä lähes parisataa kilpaparia!

0
Nyt on oikein entisaikojen malliin lunta penkoissa ja ojissa. Samaan malliin, mitä tämä tuurilaisen Kimmo Korpelan ojaan tuiskahtaminen 1990-luvulta osoittaa. Nytkin Kimmo on Mesikämmen-rallissa mukana neliveto Audillaan. (Kuva:Pentti Hautala).

PENTTI HAUTALA
Ähtäri/Alavus

Ähtärin ja Töysän teillä lauantaina (13.2.) ajettava Mesikämmen-ralli on kerännyt huomattavan osallistuja määrän. Eri puolilta Suomea on, seutukunnan perinteikkääseen autourheilutapahtumaan ilmoittatunut tähän mennessä noin 180 kilpailijaparia.

Historic-luokissa on satakunta autokuntaa, ja niin sanotuissa lisäluokissa noin 80. Ensimmäisenä  neljän erikoiskokeen (EK:n) reitille starttaavat hotelli Mesikämmenen alueelta tasaluokkien 15 kilpailijaparia.

Talven ensimmäinen ja ainut Historic-mestaruussarjan ralli käynnistyy lauantaina kello11.01. Ensimmäiset saapuvat maaliin noin kello 16.30.

Reitillä päristeleekin useita kymmeniä mielenkiintoisia vanhoja autoja, viime vuosituhannen puolelta. – Mutta vauhtia varmasti nähdään, siitä pitää huolen esimerkiksi yli 200 MM-tason rallikisassa kaasutellut tuurilainen Jari-Matti Latvala.

Viime vuoden rallisarjan SM2-mestari, alajärveläinen Ville Hautamäki on enakkosuosikki uudempien rallipirssien kuskeista.

Kilpailujohtajana toimii Asko Sairanen, Alavuden Urheiluautoilijoista. Nyt on Askolla ainakin sään puolesta tyytyväinen ilme kasvoillaan . Tiet ovat vankassa jäässä ja korkeat lumipenkat reunustavat ajoteiden reunoja.

– Järjestelyt ovat sujuneet muutenkin hienosti. Ainut huono homma on se, että ylöisöjoukkoja ei nyt nähdä kilpailussa. Rallille on lupa saatu järjestettäväksi ilman yleisöä.

– Jos yleisön pääsy ralliin olisi sallittu, niin porukkaa olisi varmasti reitin varrella tuhansia. Onhan nyt luvattu ennakkoon säätiedoissa kymmenkunta astetta pakkasta ja aurinkoa, huokaa Sairanen.

Netin keskustelukanavilla on ollut tiukkoja kannaottoja Mesikämmen-rallinkin, ”ilman yleisöä” rallaamisesta. Jokamiehenoikeuksien soveltamista ulkoilutapahtumaan. Mainitun oikeuden periaateet ovat kirjattu Suomen perustuslakiin. Se antaa luonnossa liikkujille kiistattomat oikeudet, esimerkiksi jalkaisin, suksilla tai lumikengillä.
Saako mainitunlaista, häiriötöntä liikumista maastossa millään lupasopimuksien perusteella estää?
Esimerkiksi Kuusamon Rukan ja Salpausselän MC-hiihtokisat järjestettiin ilman ylöisöä. Katsojia kärääntyi kuitekin maastoon jokamiehenoikeuksiin vetoamalla. Siitä ilmoitettiin poliiseille.
Virkavallan tulkinta oli kuitenkin maalaisjärkinen, että jos yhteen ryppääseen kerääntyy liikaa porukkaa tai häiritsevää rähinää syntyy, niin vasta sitten on heillä velvollisuus ryhtyä toiminpiteisiin!’

Mesikämmen-rallin reitin maastoihin ei varmasti monikaan hiihtele ja lumikenkäile. Eikä tarvitsekaan, kun ralliautoja on nähtävillä liikenteessä yleisilläkin teillä lauantaina. Ja netissä näkyy kaikille halukkaille ajantasainen tulospalvelu.


 

Digi-terveysasema Kuusiolinna 700x

JÄTÄ KOMMENTTI